İnsan yaşamında temel besin maddelerinin başında gelen ekmek, yüzyıllardır gerek tarım ekonomisi gerekse un ve unlu mamuller sektörünü peşinden sürükleyen temel ürün olmuştur. Un ve unlu mamuller sektörü içerisinde özellikli yere sahip olan ekmek, günlük enerji ihtiyacımızın ortalama %50’sini karşılaması ile de insan hayatı için stratejik öneme sahiptir.
Özellikle ülkemizin de içerisinde yer aldığı gelişmekte olan ülkelerde yoğun olarak tüketilen ekmek ve diğer unlu mamuller; gelişmiş ülkelerde vitamin, mineral ve antioksidan içeriğinin fazla olması sebebiyle tam buğday mamul şeklinde tüketilmektedir. Ancak, 02.04.2013 tarihinde Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği’nde yapılan değişiklik ile ekmekteki kepek oranı arttırılmıştır.
Yine aynı tarihte, Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde yapılan değişiklik ile ekmeğin tüketiciye arzı konusu düzenlenerek; ekmeğin hijyenik olmayan yerlerde satışı yasaklanırken, satış sırasında tüketicinin ekmeğe temasının önüne geçilmiştir. Ayrıca düzenleme ile ekmeğin üretim, muhafaza ve satışa sunumunda görev alan personelin hijyen konusunda bilinçli ve eğitimli hale getirilmesi sağlanmıştır.
Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak; sektörün gelişmesi yönündeki engelleri kaldırmak, daha modern ve sağlıklı yöntemler ve tesislerde üretim yapılmasının önünü açmak, geleneklerden gelen deneyimi gelişen dünyanın gereksinimleri ve teknoloji ile buluşturmak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Un ve Tahıl Ürünleri Sanayi Meslek Komitemiz ve Fırın Ürünleri Sanayi Meslek Komitemiz yaptıkları girişimler ve düzenledikleri etkinlikler çerçevesinde sürdürdükleri faaliyetler ile yerel ve ulusal bazda çalışmalar gerçekleştirmektedir.
Odamız bünyesinde oluşturulan ve iki meslek komitemizi de içerisine alan Gıda Sektör Kurulumuz, insan sağlığını tehdit eden bu durum karşısında harekete geçerek, Belediyeler ve Tarım İl Müdürlüğü’nün denetimlerini arttırarak insan sağlığını tehdit eden bu tür ekmeklerin satışının önlenmesi konusunda İlçe Belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesi nezdinde girişimde bulunmuştur.
Ülkemizde günlük ekmek israfı bir önceki yıla göre %18 oranında düşmüş olsa da, 2013’te israfın ekonomiye maliyeti halen 1,3 milyar TL seviyesindedir. 2012 yılında 95 milyon adet olan günlük tüketim, geçen yıl 86 milyona düşmüştür.
Son olarak, getirilen Tebliğ ile yasaklanmış olmasına rağmen, halen yaygın olarak pazar yerlerinde, köşe başlarında, manavlarda ve cami önlerinde nerede üretildiği ve nerelerden geldiği belli olmayan ekmekler satılmaya devam edildiğini ifade etmek isterim.
Değerli tüketicilerden isteğimiz, insan tüketimi için uygun olmayan şartlarda üretilen ve satılan bu ekmeklere itibar etmemeleridir. Bugün tüm dünya markalaşma ve kaliteli üretim standartlarını takip ederken, üretildiği fırın ya da fabrika belli olmayan, kalitesi ve denetimleri şaibeli, ambalajlarının gıda muhafazasına uygunluğu tartışmalı olan ürünlerden kaçınmaları tavsiyemizi önemle rica ediyorum.