Ülkemizde bilinen ve uygulanan şekli ile üç çeşit ekmek imalatı mevcuttur. Bunlar şu şekildedir ;
DOĞAL EKMEK
Malzemeler:
1 kg. beyaz un
500 gr. çavdar unu
500 gr. mısır unu
1,4 ml. su
200 gr. ekşi maya (bir gün önceden hazırlanıyor)
100 gr. yaş maya
30 gr. tuz
Yapılışı: Unlar suyla yoğrulur. Önce ekşi maya sonra tuz ilave edip 2 dakika daha karıştırılır. Yaş maya eklendikten sonra 1-2 dakika daha yoğrulur. 10 dakika dinlendirdikten yarım saat beklemeye bırakılır. 270 derecelik fırında 20 dakika pişirilir. (Ekşi mayanın yapılışı: 1 kilo un, 10 gr. yaş maya ve 15 gr. tuz, 300 ml. su ile yoğrulur ve 24 saat dinlendirilir.
YAYLA EKMEĞİ
Malzemeler:
2 kg. beyaz un
30 gr. tuz
1 litre su
60 gr. yaş maya
400 gr. tulum peyniri
200 gr. dilimli siyah zeytin
10 gr. kekik
Yapılışı: Un, tuz ve maya suyla mikserde karılıp hamur haline getirilir. Tulum peyniri, zeytin ve kekik hamura yedirilir ve 5 dakika dinlendirilir. İstenilen ebatta şekil verilen hamur 40 dakika mayalanmaya bırakılır. Yaklaşık 25 dakika 200 derecelik fırında pişirilir.
ENTEGRAL EKMEK
Malzemeler:
800 gr. tam buğday unu
100 gr. kaba kepek
100 gr. ince kepek
20 gr. tuz
20 gr. yaş maya
550 ml. su
Yapılışı: Malzemeler bir miksere konup 10 dakika yavaş devirle, 3 dakika ikinci devirle karılır. Hamur dışarıya alındıktan sonra 45 dakika bekletilir. Şekil verilir ve yarım saat daha beklemeye bırakılır. 230 derece ısıtılan fırında 18 dakika pişirilir.